![sliwki1](https://domowysmakjedzenia.pl/wp-content/uploads/2015/02/696x464xsliwki1.jpg.pagespeed.ic.byLIBJ9Ltl.jpg)
składniki:
300 g śliwek kalifornijskich
1 i 1/2 szkl wódki
200 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
opcjonalna dekoracja: orzechy włoskie, roztopiona biała czekolada itp.
wykonanie:
Śliwki wkładamy do słoika, zalewamy alkoholem i odstawiamy na noc. Następnego dnia odsączamy śliwki np. na sicie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śliwki nabijamy na wykałaczkę i zanurzamy w czekoladzie, układamy na papierze do pieczenia do zastygnięcia. Gotowe możemy udekorować czekoladą w inny odcieniu lub przed zastygnięciem posypać posiekanymi orzechami, chili, cynamonem.
![](https://domowysmakjedzenia.pl/wp-content/uploads/2015/02/xsliwki1.jpg.pagespeed.ic.lBQk00d5iF.jpg)