muffiny szpinakowe z truskawkami

3395

składniki na ok. 16 szt.:
60 g szpinaku, świeżego
250 g mąki orkiszowej lub pszennej
125 ml oleju
150 ml śmietany, kwaśnej
160 g cukru
2 jajka
2 łyżki soku z limonki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g truskawek (ja użyłam mrożonych)

wykonanie:
Szpinak myjemy, przekładamy do naczynia naczynia miksujące. Dodajemy śmietanę oraz olej i miksujemy na jednolitą papkę. Przekładamy do garnka, dodajemy jajka i mieszamy. Dodajemy cukier oraz sok z limonki, mieszamy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę tryskawki i mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych papierowymi papilotkami. Pieczemy w 160-170 st. C przez 25 min. lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawimy do całkowitego wystudzenia.

dodatkowo:
8 świeżych truskawek
ok. 120 ml śmietany kremówki
1/2 łyżki cukru pudru

wykonanie:
Truskawki myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.

wykończenie muffinek
Wierzch każdej muffinki delikatnie ścinamy. Na każdą ściętą muffinikę wykładamy po ok. 1 łyżeczce ubitej śmietanki. Posypujemy pokruszonym ściętym ciastem i układamy po 1 połówce truskawki.

2 KOMENTARZE

Skomentuj Kasia Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here