składniki (na ok. 20 szt.):
550 g mąki
250 ml mleka, letniego
40 g drożdży
60 g cukru
2 jajka
2 żółtka
80 g masła, roztopionego
1 szczypta soli
2 łyżki spirytusu
dodatkowo:
masa makowa Helio z bakaliami
tłuszcz do głębokiego smażenia
lukier cytrynowy
kandyzowana skórka pomarańczowa
mak suchy
wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, mlekiem oraz dwiema łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Następnie jajka, żółtka, sól, mąkę, spirytus i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło. Przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 60-90min.) Następnie przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Formujemy prostokąt i wycinamy np. szklanką krążki. Na środek każdego nakładamy ok. 1 łyżeczki masy makowej i i dokładnie sklejamy formując kuleczkę. Odkładamy na oprószoną mąkę stolnicę. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (ok. 30 min.) Następnie smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu. Po upieczeniu polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową oraz suchym makiem.
- wpis zawiera lokowanie produktu
Czy pączki są bardzo słodkie?
Te nie są bardzo słodkie 🙂