
składniki:
ok. 170 g białek (ok. 5 szt.)
250 g mąki
110 g cukru
100 ml mleka
100 ml oleju
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier i cały czas ubijając. Dodajemy olej, mleko oraz cytrynę i chwilkę miksujemy na najmniejszych obrotach. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką lub mikserem na najmniejszych obrotach tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonych papierowymi papilotkami foremek na muffinki (ok. 18 szt.). Pieczemy w ok. 170 st. C, do tzw. suchego patyczka przez ok. 25 min. Po upieczeniu studzimy na kratce. Dowolnie dekorujemy bitą śmietaną lub kremem budyniowym oraz owocami.


