tort z galaretką

41568

składniki na biszkopt kakaowy:
105 g mąki
150 g cukru
6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
50 g kakao
3 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i olej. Mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki/tortownicy (ok. 23 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w 170 st. C. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia a następnie przekrawamy na trzy blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed przekrawaniem.

składniki na warstwę galaretki:
1 galaretka malinowa
400 ml gorącej wody

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do wystudzenia. Zimną przelewamy do tortownicy ok. 2 cm mniejszej wyłożonej folią spożywczą i wstawiamy do lodówki aby stężała.

składniki na krem budyniowy:
500 ml mleka
5-6 łyżek cukru ( lub więcej do smaku)
2 żółtka
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
200 g masła w temperaturze pokojowej
50 g czekolady deserowej, posiekanej
50 g orzechów włoskich, posiekanych
opcjonalnie alkohol do smaku 😉

wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy i cały czas mieszamy, aż masa będzie gęsta. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony do temperatury pokojowej budyń i miksujemy na gładki krem. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy posiekane orzechy oraz czekoladę.

składniki na krem czekoladowy do obłożenia:
125 ml śmietanki kremówki 30 %
125 g serka mascarpone
1 i 1/2 łyżki cukru pudru
100 g czekolady gorzkiej

wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej o odstawiamy do lekkiego przestudzenia (ma być lekko ciepła i płynna). Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mascarpone miksujemy, dodajemy do niego czekoladę i miksujemy. Następnie dodajemy ubitą kremówkę i miksujemy na wolnych obrotach na jednolity krem.

wykonanie tortu:
Pierwszy blat smarujemy 1/2 częścią kremu bez dodatków. Na środku delikatnie układamy stężałą galaretkę, którą smarujemy (wierzch i boki) pozostałą częścią kremu bez dodatków. Następnie układamy drugi blat na którym rozsmarowujemy całą masę z orzechami oraz czekoladą i układamy trzeci blat biszkopta. Całość wstawiamy do lodówki aby się ustabilizowało. Schłodzony tort obkładamy kremem czekoladowym i wstawiamy do lodówki. Schodzony tort oblewamy czekoladowym dripem i dowolnie dekorujemy np. czekoladkami, malinami, borówkami i listkami mięty.

składniki na czekoladowy drip:
80 g czekolady gorzkiej
80 ml śmietanki kremówki 30%

wykonanie:
Czekoladę siekamy. Śmietankę podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia i zalewamy czekoladę. Odstawiamy na chwilę a następnie mieszamy na gładką konsystencję. Przestudzonym dripem przy pomocy łyżeczki polewamy schłodzony tort.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here