
składniki:
20 g suszonej mięty (najlepiej pieprzowej)
1000 ml alkoholu 40 %
100 g cukru
500 ml spirytusu
1000 ml wody
wykonanie:
Suszoną miętę wkładamy do słoika 3 l, zalewamy alkoholem 40% i odstawiamy na 3 dni w ciepłe miejsce. Następnie oddzielamy miętę od nalewu. Wodę zagotowujemy z cukrem, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Syrop mieszamy ze spirytusem a następnie z nalewem, zakręcamy i odstawiamy na ok. 7 dni. Po tym czasie rozlewamy do butelek.





























![porterówka [+18]](https://domowysmakjedzenia.pl/wp-content/uploads/2016/12/porterowka1b1.jpg)
![nalewka truskawkowa [+18]](https://domowysmakjedzenia.pl/wp-content/uploads/2016/06/nalewka_truskawkowa.jpg)
![likier truskawkowo różany [+18]](https://domowysmakjedzenia.pl/wp-content/uploads/2016/06/likier_truskawka_roza.jpg)
![wytrawna nalewka z truskawek i płatków róży [+18]](https://domowysmakjedzenia.pl/wp-content/uploads/2016/06/nalewka_trusk_roza.jpg)


