
składniki na kruchy spód:
200 g mąki
100 g masła, schłodzonego
2 żółtka
60 g cukru
2 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, które następnie rozwałkowujemy na wielkość foremki (ok. 23 × 33 cm). Przekładamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy w temperaturze ok. 190°C, aż nabierze złocistego koloru.
składniki na masę serową:
1250 g sera białego, 3x zmielonego
5 jajek
260 g cukru (lub więcej)
250 ml śmietanki kremówki 30%
1 budyń waniliowy
2/3 łyżeczki ekstraktu cytrynowego lub skórka otarta z 1 cytryny
ok. 450 g truskawek, świeżych
wykonanie:
Wszystkie składniki na masę serową (oprócz truskawek) umieszczamy w naczyniu miksującym i miksujemy na wolnych obrotach, tylko do ich połączenia. Masę wylewamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. ok. 170 st. C przez 70–80 min. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, do wystudzenia.
składniki na kruszonkę:
150 g mąki
150 g cukru
100 g masła
wykonanie:
Składniki przekładamy do miski i dłońmi wyrabiamy kruszonkę.
