domowe wafelki z masą owocową

222

składniki:
1 opakowanie wafli
200 g masła
100 g cukru
220 g śmietany 18%
1 galaretka o smaku np. agrestowym lub cytrynowym
60 g mleka w proszku

wykonanie:
Masło, cukier i śmietanę umieszczamy w rondelku, stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą. Gotujemy przez około 15–20 minut, nie przerywając mieszania. Następnie zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy galaretkę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy mleko w proszku i dokładnie łączymy z masą – w razie potrzeby można użyć miksera. Masę odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie przekładamy nią wafla. Całość umieszczamy w opakowaniu i obciążamy np. deską oraz garnkiem z wodą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here