
składniki:
500 g mąki
50 g masła
100 g miodu
170 g cukru + 2 łyżki
1 jajko
15 g przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
ok. 70 ml wody
dodatkowo:
twarda marmolada
lukier kawowy
wykonanie:
w rondelku umieszczamy 2 łyżki cukru, podgrzewamy na małym ogniu aż cukier się skarmelizuje. Ostrożnie wlewamy wodę, mieszamy i gotujemy do rozpuszczenia się karmelu. Następnie dodajemy miód, przyprawę oraz pozostały cukier, cały czas podgrzewając, mieszamy do rozpuszczenia się cukru i odstawiamy do wystudzenia. W osobny naczyniu lub na stolnicy mieszamy mąkę z sodą, dodajemy jajko oraz masło i siekamy nożem. Wlewamy wystudzony miód i wyrabiamy gładkie ciasto (na początku zagniatania będzie bardzo kruche). Z gotowego ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, robimy w nich dołek, nakładamy marmoladę, sklejamy i ponownie formujemy kulkę. Układamy na blaszce (33x26cm) wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 0,5 cm. Pieczemy przez ok. 15 – 20 min. w 180 st. C. Po upieczeniu lukrujemy.
składniki na lukier kawowy:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 szkl cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
wykonanie:
Kawę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier i mieszamy do uzyskania gładkiego lukru. Jeśli chcemy aby lukier był gęstszy dodajemy więcej cukru pudru natomiast jeśli chcemy aby był rzadszy dodajemy więcej wody.