RSS

ekspresowe ciastka francuskie z nadzieniem makowym

Grudzień 26

kopertki_z_makiem1
składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 320 g)
300 g gotowej masy makowej
8 kandyzowanych żurawin
8 łyżeczek dżemu żurawinowego
dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania
cukier puder, do oprószenia

wykonanie:
Na oprószoną mąką stolnicę wykładamy ciasto francuskie. Odstawiamy na chwilę aby „nabrało” temperatury temperatury pokojowej, wtedy nie skurczy się podczas pieczenia. Przy pomocy noża kroimy na na 8 kwadratów. Na sam środek każdego wyciętego kawałka wykładamy po 1 łyżce masy makowej i po 1 łyżeczce dżemu żurawinowego. Przeciwległe rogi ciastek złączamy, sklejamy na środku. Na samym środku przyklejamy żurawinę. Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia a następnie smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką wody. Pieczemy w 180 – 200 st. C przez około 15 – 20 min. lub do zarumienienia. Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia. Przed podanie oprószamy cukrem pudrem. (inspiracja z przepisu znalezionego tutaj)

 

Posted by on 26 grudnia 2015 in ciacha i desery, ciasteczka

2 komentarze

Tags: , , , ,

2 responses to “ekspresowe ciastka francuskie z nadzieniem makowym

  1. kasia

    26 grudnia 2015 at 11:53

    Akurat mam nadprogramowa mase makowa…
    Swietny pomysl!
    Zapamietuje do wykorzystania!
    🙂

     
    • Aśka

      27 grudnia 2015 at 12:54

      Polecam 🙂 bardzo szybko się je robi 🙂

       

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *