RSS

domowe powidła śliwkowe z kakao i orzechami

Wrzesień 26

*składniki:
ok. 3000 g śliwek węgierek
120 g kakao
200 g orzechów włoskich
cukier do smaku

wykonanie:
Śliwki myjemy, wypestkujemy. Przekładamy do brytfanki lub garnka z grubym dnem. Wstawiamy na ogień i smażymy, od czasu do czasu mieszając. Smażymy tak długo aż uzyskamy w miarę gęstą konsystencję. Pod koniec całość blendujemy, dodajemy kakao, uprażone i drobno posiekane orzechy oraz do smaku cukier. Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze ok. 10 min. Przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy ok.15 min.

*proporcje składników możemy dowolnie zmieniać we własnego podniebienia 😉

 

Posted by on 26 września 2017 in przetwory

2 komentarze

Tags: , , , , ,

2 responses to “domowe powidła śliwkowe z kakao i orzechami

  1. Magdalena

    26 września 2017 at 20:52

    uwielbiam 🙂

     
    • Aśka

      26 września 2017 at 21:13

      Taka nutella śliwkowa 😉

       

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *