RSS

trufle czekoladowe z nutką wina

Luty 12

składniki:
150 g czekolady gorzkiej
50 ml wina, czerwonego (ja użyłam półsłodkiego)
80 ml śmietanki kremówki 30%
kakao do obtoczenia
opcjonalnie:
wiśnie z likieru

wykonanie:
Śmietankę podgrzewamy (nie dopuszczamy do wrzenia), gdy będzie gorąca zalewamy nią połamana na mniejsze kawałeczki czekoladę. Na chwilkę odstawiamy. W osobnym naczyniu delikatnie podgrzewamy wino (równie nie dopuszczamy do zagotowania), letnie wlewamy do masy. Całość mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy (schładzamy) do stężenia. Jo pozostawiałam w lodówce na noc. Następnie formujemy małe kuleczki (polecam tą czynność wykonać w ochronnych rękawiczkach 😉 ) i obtaczamy w kakao. Opcjonalnie podczas formowania kuleczek, najpierw masę spłaszczamy, układamy pi jednej wisience, sklejamy, formujemy kuleczkę i obtaczamy w kakao. Gotowe schładzamy i przechowujemy w lodówce. Te trufelki rozpływają się w ustach… 🙂 i polecam opcję z wisienką 🙂

 

Posted by on 12 lutego 2018 in praliny

2 komentarze

Tags: , , ,

2 responses to “trufle czekoladowe z nutką wina

  1. gin

    12 lutego 2018 at 16:25

    Mmm, musiały smakować naprawdę wyjątkowo 🙂

     
    • Aśka

      12 lutego 2018 at 20:36

      ooo tak 🙂 są delikatne i rozpływające się… 😉

       

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *