domowy wiejski bochen chleba

2350

składniki:
500 g letniej wody
50 g drożdży
1 ugotowany ziemniak
600 g mąki pszennej
220 g mąki żytniej
50 g oleju
30 g octu balsamicznego
2 łyżeczki soli

wykonanie:
Do naczynia miksującego Thermomix wlewamy wodę, dodajemy drożdże, ziemniaka. Wymieszać 2 min /37 st.C/obr. 2. Następnie dodajemy pozostałe składniki i ustawiamy czas 5 min/Interwał . Ciasto przekładamy do natłuszczonej dużej formy lub dwóch podłużnych tzw. keksówek, wygładzamy wilgotną dłonią i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min. Wyrośnięte ciasto ponownie wygładzamy wilgotną dłonią. Nacinamy wzdłuż ciasto ostrym nożem aby nie popękało.  Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 st. C. przez ok. 50-55 min. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy i wykładamy na kratkę do odparowania.

chleb

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here