
składniki:
250 g mąki
250 g margaryny
2 żółtka
2 łyżki śmietany
wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy na stolnicę, siekamy nożem, zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki z dnia na dzień.
składniki na masę makową:
350 g maku
350 g cukru pudru
6 jaj
parę kropel aromatu migdałowego
opcjonalnie bakalie: orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa
dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej, polewa czekoladowa
wykonanie:
Mak parzymy, mielimy 2 razy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, z białek ubijamy pianę. Mak mieszamy z utartymi żółtkami a następnie delikatnie mieszamy z pianą z białek. Dodajemy aromat oraz posiekane bakalie i mieszamy.
Połowę ciasta rozwałkowujemy, wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na ciasto wykładamy mak, posypujemy bułką tartą i przykrywamy drugą połową ciasta. Pieczemy na złoto. Gotowe ciasto polewamy polewą. (inspiracja z przepisu Joanny Bryndzy 🙂 )