składniki:
1 płat gotowego ciasta francuskiego
klika plastrów szynki
kilka plastrów żółtego sera
2-3 łyżki ketchupu
1 ząbek czosnku
po szczypcie suszonych przypraw: oregano, bazylia, zioła prowansalskie
sól, pieprz
wykonanie:
Ketchup mieszamy z przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy całość sosem ketchupowym. Za pomocą noża tniemy ciasto w poprzek na pasy o szerokości ok. 3 cm. Szynkę i ser kroimy kroimy na mniejsze plasterki
Na każdym pasie ciasta układamy wzdłuż plastry szynki i sera, tak aby troszkę wystawały poza ciasto i zawijamy w rulony. Każdy z gotowych rulonów układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wkładamy do foremek muffinek. Pieczemy w temp. 180 st. C. przez około 20-30 minut. Podajemy na gorąco.