babeczki z kremem waniliowym i owocami

2266


składniki na ciasto:

250 g mąki
70 g cukru
125 g masła schłodzonego
50 g wody

wykonanie:
Wszystkie składniki siekamy na stolnicy a następnie zagniatamy ciasto, które schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce. Następnie ciasto wałkujemy i wykrawamy foremkami do babeczek krążki, którymi wypełniamy foremki. Pieczemy ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

składniki na krem i dodatki:
1 szkl mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru
16 g cukru waniliowego
owoce: winogrona, owoce sezonowe, lub z kompotu

wykonanie:
Żółtka mieszamy z cukrami, mąką ziemniaczaną i kilkoma łyżkami mleka. Pozostałą część mleka zagotowujemy i mieszając wlewamy do niego masę jajeczną. Gotujemy cały czas mieszając, aż krem uzyska konsystencję gęstego budyniu. Następnie zestawiamy z ognia, lekko schładzamy i napełniamy kremem ostudzone babeczki, które dekorujemy owocami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here