wafelki a’la knopersy

4588


składniki na masę mleczną:

1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki cukru
170 g miękkiego masła
1 szklanka mleka w proszku

wykonanie:
Mleko gotujemy z cukrem do rozpuszczenia się cukru. Następnie odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy stopniowo mleko ucierając, aż masa będzie gładka. Dodajemy mleko w proszku i miksujemy do połączenia się składników.

składniki na masę czekoladowo orzechową:
100 g orzechów laskowych, posiekanych i podprażonych na suchej patelni
100 g masła
160 g kremu orzechowo czekoladowego lub gotowej nutelli
1 łyżka kakao

wykonanie:
Masło ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy krem orzechowo czekoladowy, kakao oraz posiekane i podprażone na patelni orzechy. Wszystko mieszamy do połączenia się składników.

ponadto:
3 płaty wafla
80 g czekolady mlecznej
80 g czekolady gorzkiej

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pierwszy wafel smarujemy masą czekoladowo orzechową, przykrywamy drugim waflem, który smarujemy masą mleczną i przykrywamy trzecim waflem. Całość obciążamy np. deseczką i wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godz. aby masy stężały. Po stężeniu i sklejeniu się wafli smarujemy je płynną czekoladą od strony masy mlecznej. Gdy czekolada stężeje kroimy na kwadraty.

knopersy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here