pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

3212


składniki na farsz:

200 g kaszy gryczanej nieprażonej
300 g pieczarek
4 średniej wielkości cebule białe
100 g masła
sól, pieprz

wykonanie:
Kaszę gryczaną myjemy i gotujemy ok. 20 min. Pieczarki myjemy, kroimy w talarki. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wkładamy masło, cebulę i pieczarki razem smażymy. Ugotowaną kaszę łączymy z usmażonymi pieczarkami i cebulą. Wszystko razem dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

składniki na ciasto:
ok. 280 g mąki
125 g wody
1 jajko
10 g oleju

wykonanie:
Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki.
Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here