składniki na ciasto:
3/4 szkl mąki
1 /4 szkl kakao
3/4 szkl cukru
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do nich stopniowo cukier i żółtka, ciągle ubijając. Następnie dodajemy stopniowo wszystkie suche składniki, mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C. przez ok. 35 – 40 min.
składniki na krem:
60 g suszonych śliwek
100 ml alkoholu
25o g masła
250 g kremu nutella
dodatkowo:
1/2 szkl naparu z kawy
czekolada na wierzch ciasta
wykonanie:
Śliwki wkładamy np. do słoiczka, zalewamy alkoholem, zakręcamy i dostawiamy na noc. Następnie wyjmujemy z alkoholu i siekamy. Masło ucieramy, dodajemy nutellę, śliwki, pozostały alkohol i mieszamy wszystko.
Ciasto przekrawamy na pół, nasączamy naparem z kawy, przekładamy kremem i polewamy czekoladą. Opcjonalnie możemy podwoić śliwki z alkoholem. 1/2 śliwek i alkoholu dać do kremu a pozostałą część śliwek ułożyć na posmarowanym cięką warstwą kremem wierzchu ciasta i polać całość czekoladą.