paluszki z morszczuka w cieście

1561

składniki:paluszki_morszczuk2
500 g filetów z morszczuka
sok z 1 cytryny
sól, pieprz

wykonanie:
Filety rozmrażamy, wkładamy na kilka godzin do osolonej wody. Następnie wyjmujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, posypujemy pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na 30 min. w chłodne miejsce.

składniki na ciasto:
2 jaja
100 g mąki paluszki_morszczuk1
3-4 łyżki mleka
1 łyżeczka tymianku

wykonanie:
Jaja rozmącamy z mlekiem, dodajemy mąkę oraz tymianek i dokładnie mieszamy. Filety kroimy  w poprzek na paluszki. Zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone paluszki wyjmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy np. z frytkami lub ziemniakami oraz dowolną surówką.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here