składniki:
500 g filetów z morszczuka
sok z 1 cytryny
sól, pieprz
wykonanie:
Filety rozmrażamy, wkładamy na kilka godzin do osolonej wody. Następnie wyjmujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, posypujemy pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na 30 min. w chłodne miejsce.
składniki na ciasto:
2 jaja
100 g mąki
3-4 łyżki mleka
1 łyżeczka tymianku
wykonanie:
Jaja rozmącamy z mlekiem, dodajemy mąkę oraz tymianek i dokładnie mieszamy. Filety kroimy w poprzek na paluszki. Zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone paluszki wyjmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy np. z frytkami lub ziemniakami oraz dowolną surówką.