składniki na biszkoptowe:
6 jajek
1 szkl cukru
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl mąki tortowej
3 łyżki kakao
2 łyżki octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
nasączenie:
1 szkl mocnego naparu kawy wymieszana z 50 ml spirytusu
wykonanie:
Białka ubijamy z solą na sztywno. Następnie nie przestając ubijania stopniowo dodajemy cukier, oraz wymieszane z octem żółtka. Mąki, kakao oraz proszek do pieczenia mieszamy razem, dodajemy do ubitych jaj i mieszamy np. drewnianą łyżką. Masę przelewamy do blaszki (32x21cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok 35 min. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia i przecinamy na dwa blaty a następnie ponczujemy.
składniki na krem:
800 ml śmietany kremówki 30 %
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
60 ml gorącej wody
wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Schodzoną kremówkę ubijamy z cukrem puder a następnie dodajemy schłodzoną, płynną żelatynę i wszystko miksujemy przez chwilkę. Gotowym kremem przekładamy ciasto i schładzamy w lodówce.
składniki na polewę:
100 g gorzkiej czekolady
60 g masła
wykonanie:
Czekoladę i masło roztapiamy i polewamy ciasto. Całość schładzamy w lodówce.