składniki na ciasto kruche:
200 g mąki
100 g cukru
100 g masła (schłodzonego)
2 żółtka
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy na stolnicę, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Po tym czasie wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim dno i boki natłuszczonej foremki na tartę. Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 – 20 min. w 170 st. C. Następnie ciasto wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia.
składniki na nadzienie:
4 łyżki konfitury z czerwonej porzeczki
150 g świeżych owoców czerwonej porzeczki
120 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 białka
1 szczypta soli
wykonanie:
Porzeczki szypułkujemy, myjemy i odsączamy. Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy mąkę ziemniaczaną a następnie stopniowo cukier, cały czasy ubijamy. Następnie dodajemy porzeczki i delikatnie mieszamy.
Na podpieczony spód rozsmarowujemy konfiturę. Wykładamy bezę. Pieczemy 15 – 20 min w 200 st. C, aż wierzch lekko się zrumieni następnie zmniejszamy temperaturę do 150 st. C i suszymy przez kolejne ok. 20 min.
Uwielbiam takie słodko-kwaśne połączenia 🙂