składniki na kruchy spód:
200 – 220g mąki pszennej
80 g cukru pudru
1 jajko
80 g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy, przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (ok.21×32 cm). Podpiekamy w ok. 180 st. C.
składniki na kruszonkę:
100 g mąki
50 g cukru pudru
50 g masła
wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy np. do miseczki i dłońmi wyrabiamy kruszonkę.
składniki na masę serową:
1500 g sera białego, zmielonego
4 jajka
200 ml śmietanki kremówki 30%
350 g cukru
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
opcjonalnie 1 łyżka ekstraktu cytrynowego
dodatkowo:
ok. 400 – 500 g czerwonej porzeczki
wykonanie:
Wszystkie składniki krótko miksujemy, tylko do połączenia się na jednolitą masę. Przekładamy na podpieczony spód. Na wierzchu rozkładamy równomiernie porzeczki i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez ok. 60 min. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia, przy uchylonych drzwiczkach.
O ja cie, piękny. Będę musiała spróbować, uwilbiam serniki
Jaki piękny! Taki letni, to musi być fajne połączenie smakowe. Sezon na porzeczki rozpoczęty 🙂
Uwielbiam serniczki, chętnie taki wypróbuję 🙂