ogórki w zalewie z przyprawą do potraw z grilla na zimę

4687
[Głosów: 2   Average: 4/5]

składniki:
2000 g ogórków gruntowych
500g cebuli
3 łyżki soli
270 g cukru
700 ml wody
250 ml octu
1 czubata łyżki przyprawy do grilla
1/2 łyżki gorczycy
natka pietruszki
baldachimy kopru

wykonanie:
Ogórki myjemy, (nie obieramy), kroimy w słupki. Cebule obieramy i kropimy w półksiężyce. Ogórki wraz cebulą przekładamy do dużej miski, zasypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 2 godz. Do garnka wlewamy wodę oraz ocet, dodajemy cukier, gorczycę oraz przyprawę do grilla, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Do słoików wkładamy po gałązce kopru oraz po 2 gałązki natki pietruszki, napełniamy każdy słoik ogórkami wraz z cebulą i zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 7 min.

(Visited 4 419 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here