francuskie ciastka z pomidorami i serami

2596


składniki:

1 arkusz ciasta francuskiego
2 kule sera mozzarella
2/3 szkl startego sera grana padano
2-3 pomidory
2-4 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
1 łyżka suszonej bazylii
1 jajko
sól

wykonanie:
Ciasto rozwijamy i lekko rozwałkowujemy. Tniemy na 12 prostokątów. Przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. W każdym za pomocą noża lekko nacinamy mniejsze prostokąty, ok. 1 cm od krawędzi. Jajko roztrzepujemy i przy pomocy pędzelka smarujemy każdy kwadrat a następnie posypujemy serem grana padano i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 10 min, aż ciasto się zrumieni. Następnie wyciągamy i lekko przestudzamy. Pomidory kroimy na plasterki, solimy i odstawiamy. Gdy puszczą sok odlewamy go. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą oraz bazylią. Ser mozzarella ścieramy na tarce i posypujemy nim podpieczone kwadraty. Na wierzchu układamy plasterki pomidorów i smarujemy każdy wcześniej przygotowaną oliwą. Ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 10 -15 min.

1 KOMENTARZ

Skomentuj Karmel-itka Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here