sernik w kratkę

3100

składniki na ciasto:
260 g mąki orkiszowej lub pszennej
120 g cukru pudru
130 g masła, miękkiego
250 ml mleka
2 jajka
2 łyżki dżemu
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej

wykonanie:
Białka oddzielmy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem oraz żółtkami. Dodajemy dżem, mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem, miksujemy. Wlewamy mleko i miksujemy do połączenia się z ciastem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 30 min. w 180 st. C. Upieczone i wystudzone ciasto dzielimy wzdłuż na 9 równych pasków.

składniki na masę serową:
1500 g sera
300 g cukru
6 jajek
250 masła, miękkiego
1 budyń waniliowy
2 łyżki kaszy manny

wykonanie:
Ser mielimy trzy krotnie. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ser oraz pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

W foremce, w której piekliśmy ciasto układamy 5 pasów w równych odstępach. Wykładamy 1/2 masy serowej. Na wierzchu, w równych odstępach układamy pozostałe paski, tak aby znajdowały się nas pasami bez ciasta i wykładamy równomiernie pozostałą część masy. Pieczemy przez ok. 60 – 70 min.

Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia i dowolnie dekorujemy. (inspiracja z przepisu s. Anastazji)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here