sernik na zimno z różową pianką

8426

składniki na cisto biszkoptowe:
95 g mąki orkiszowej
200 g cukru
6 jajek
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia.

składniki na masę serową:
1000 g sera białego
4 żółtka (jajka sparzamy)
130 g cukru pudru
250 g masła, miękkiego
1 galaretka np. o smaku cytrynowym lub brzoskwiniowym
125 ml gorącej wody

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie. Ser mielimy trzy krotnie. Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Dodajemy stopniowo ser i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy.

składniki na różowa piankę:
4 białka
70 g cukru pudru
1 galaretka czerwona np. o smaku wiśniowym
70 ml gorące wody

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy.

przełożenia placka:
biszkopt – masa serowa – różowa pianka

Całość schładzamy w lodówce, najlepiej przez noc. Przechowujemy w lodówce. (inspiracja z przepisu s. Anastazji)

sernik_na_zimno_pianka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here