muffinki kokosowe z nadzieniem

3221

składniki na muffiny:
120 g mąki orkiszowej
120 g cukru pudru
70 g wiórków kokosowych
150 g masła, miękkiego
3 jajka
2 łyżeczki likieru kokosowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Mąkę mieszamy z wiórkami kokosowymi oraz proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ucieramy masło z cukrem na puszysta masę. Dodajemy stopniowo jajka (po każdym miksujemy do połączenia się z masą). Następnie dodajemy wymieszane suche składniki oraz likier i mieszamy na jednolitą masę przy pomocy szpatułki. Ciasto równomiernie rozkładamy do wyłożonej papilotkami foremki na muffiny. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 25-30 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na masę: (masę przygotowujemy wieczór wcześniej)
300 ml śmietany kremówki
200 g białej czekolady
dodatkowo:
12 -14 pralinek kokosowych
ok. 1/2 szklanki dżemu
ok. 70 g wiórków kokosowych uprażonych na suchej patelni

wykonanie:
Śmietankę podgrzewamy w rondelku, nie doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia. Dodajemy połamaną na kostki czekoladę i odstawiamy na chwilkę. Następnie mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Wystudzoną umieszczamy w lodówce na noc.
Po tym czasie ubijamy, aż powstanie gęsty krem.

Całkowicie wystudzone muffiny delikatnie wydrążamy od góry do ok. 1/2 części babeczki np. przy pomocy przyrządu do wydrążania jabłek lub łyżeczką. Napełniamy dżemem a wierzch dekorujemy kremem. obsypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi i pralinką kokosową. Przechowujemy w lodówce.  /inspiracja z mojewypieki.com/

babaeczki_kokosowe1

babaeczki_kokosowe2

2 KOMENTARZE

Skomentuj naszlakusmaku Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here