jabłecznik z bitą śmietaną vel szarlotka kasztelańska

    9098
    [Głosów: 17   Average: 4.2/5]

    składniki na ciasto biszkoptowe:
    60 g mąki orkiszowej
    25 g maki ziemniaczanej
    90 g cukru
    3 jajka

    wykonanie:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę orkiszową lub pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do foremki (ok. 21×32 cm) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30  min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

    składniki na masę jabłkową:
    2000 g jabłek
    2 galaretki cytrynowe ( ja użyłam 1 cytrynową + 1 brzoskwiniową)
    ok. 130 mi wody

    wykonanie:
    Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobna kostkę. Wlewamy do nich wodę i podsmażamy / prażymy, aż powstanie mus. Może 2-3 jabłka pokrojone dodać pod koniec prażenia aby były lekko wyczuwalne cząstki. Następnie dodajemy suche galaretki i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
    Na upieczony biszkopt wykładamy równomiernie masę jabłkową.

    składniki na bitą śmietanę:
    330 ml śmietany kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    10 g żelatyny
    3 łyżki wody

    wykonanie:
    Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy do połączenia.
    Na wyłożone jabłka wykładamy równomiernie śmietanę. Wierzch polewamy roztopioną czekoladą. Całość wkładamy do lodówki do stężenia masy jabłkowej. Przechowujemy w lodówce.

    jablecznik_bit_smiet5

    (Visited 15 161 times)

    4 KOMENTARZE

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here