składniki:
250 g mąki orkiszowej lub pszennej
80 g cukru
120 g masła, miękkiego
1 jajko
100 g czekolady deserowej
50 g orzechów włoskich, posiekanych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
Czekoladę siekamy na małe kawałki. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy. Następnie do masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy (ciasto będzie gęste). Na końcu dodajemy orzechy oraz czekoladę i mieszamy łyżką. Z masy formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kładziemy je na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Lekko spłaszczamy. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 10-15 min., na lekko złoty kolor.
wyglądają pysznie 🙂 chętnie bym się skusiła na kilka takich ciasteczek do herbatki 🙂
Mmm, pyszne ciasteczka 🙂