składniki na ciastka kruche:
155 g mąki orkiszowej
50 g masła
40 g cukru pudru
25 ml letniej wody
1 szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki, siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy i wykrawamy dowolne kształty. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C, aż się zarumienią. (Z podanych składników wyszło mi ok. 16 szt.)
składniki na wierzch:
ok. 50 g orzeszków ziemnych
2-4 łyżeczki cukru
50 g czekolady deserowej
wykonanie:
Orzeszki siekamy na grubsze kawałki. Przekładamy na suchą, gorącą patelnię. Dodajemy cukier i chwilkę karmelizujemy orzeszki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Upieczone ciasteczka delikatnie polewamy czekoladą, tworząc tzw. paski lub kratkę i posypujemy karmelizowanymi orzeszkami. Ciasteczka wkładamy na chwilę do lodówki aby czekolada stężała.