popękane ciasteczka

510
[Głosów:3    Średnia:5/5]


składniki:

225 g gorzkiej czekolady
240 g mąki
150 g cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
110 g masła
3 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
dodatkowo:
cukier puder do obtoczenia

wykonanie:
Masło roztapiamy, zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i odstawiamy na ok. 2 min., po tym czasie mieszamy do całkowitego połączenia się z masłem. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą na sztywno, dodajemy stopniowo cukier wymieszany z cukrem z wanilią, cały czas ubijamy. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Dodajemy przestudzoną masę czekoladową i miksujemy na niskich obrotach. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia się składników. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin. Następnie wyciągamy z lodówki (ciasto powinno być bardzo twarde) i przy pomocy małej łyżeczki formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je obficie w cukrem pudrem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 165 st. C przez ok. 10 -12 min. (nie za długo aby ciasteczka nie były za twarde). (inspiracja z przepisu znalezionego na mojewypieki. com)

popekane_ciasteczka1

(Visited 1 594 times)

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here