amoniaczki

9566

amoniaczki
składniki:

500 g mąki
120 g cukru
3 żółtka
100 g masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
125 ml mleka
10 g amoniaku
1 szczypta soli
dodatkowo:
cukier do posypania

wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól i masło, siekamy nożem a następnie rozcieramy dłoniami. Następnie dodajemy żółta oraz śmietanę, ponownie siekamy. Na koniec dodajemy amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku, siekamy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto wkładamy na ok. 30 min. do lodówki. Po tym czasie przekładamy na delikatnie oprószoną mąką stolnicę, rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Wykrawamy dowolne kształty, posypujemy cukrem kryształem (lekko dociskamy) i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 15 min. – 20 min., do zrumienienia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here