tagliatelle z sosem brokułowym

2359

składniki:
makaron tagliatelle (najlepiej domowy, przepis tutaj)
1 świeży brokuł lub mrożone różyczki
250 ml śmietany kremówki
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
1 szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
dodatkowo:
ser grana padano

wykonanie:
Makaron gotujemy al dente. Brokuła rozdzielamy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek. Chwilkę podsmażamy. Dodajemy ugotowanego brokuła. Przy pomocy np. drewnianej łyżki mieszamy i rozdrabniamy różyczki na mniejsze kawałki. Dodajemy śmietanę wymieszaną z gałką muszkatołową oraz oregano. Całość mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszmy ogień i podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Gotowy sos podajemy z ugotowanym makronem i opcjonalnie posypujemy startym serem.

tagiatelle_z_brokulem

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here