składniki:
1000 g ziemniaków
400g serka topionego (najlepiej domowego, przepis tutaj)
100 g boczku wędzonego
1/2 cebuli
2-3 ząbki czosnku
200 ml mleka
2 jajka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
szczypior
2 łyżki masła
wykonanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki i gotujemy przez ok. 10 min. w osolonej wodzie. W między czasie kroimy boczek w kostkę i podsmażamy. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz czosnek i podsmażamy, aż cebula będzie szklista. Ziemniaki odcedzamy. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem układamy naprzemiennie: warstwa ziemniaków, kawałki serka, podsmażony boczek z cebulą oraz czosnkiem. Całość zalewamy rozkłóconymi jajkami z mlekiem, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na wierzchu układamy kawałki masła. Zapiekamy w 175 st. C przez ok. 30-34 min., do zarumienienia. Po upieczeniu posypujemy posiekanym szczypiorem. Podajemy z ulubioną surówką.