składniki:
makaron penne
250 g pieczarek
100 g serka topionego (najlepiej domowego, przepis tutaj)
50 ml śmietany, kwaśnej
1/2 cebuli
1 płaska łyżka mąki
1/2 łyżki soku z cytryny
ok. 125 ml wody
sól, pieprz
natka pietruszki
wykonanie:
Makaron gotujemy al dente. Pieczarki kroimy w talarki, skrapiamy sokiem z cytryny i podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, doprawiamy solą oraz pieprzem i chwilkę dusimy. Podlewamy wodą. Na koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką oraz kawałki serka. Całość mieszamy, aż serek się rozpuści i wszystkie składniki połączą się ze sobą. Doprowadzamy do wrzenia. Gotowy sos podajemy z ugotowanym makaronem i posypujemy natką pietruszki.
Asiu, dlaczego nie mieszasz sosu z makaronem.
Pozdrawiam serdecznie
Kasia
Mieszam 🙂 podczas jedzenia na talerzu albo przed podaniem na patelni 😉 a na zdjęciach głównie chcę pokazać jak owy sos wygląda 🙂 pozdrawiam serdecznie
uwielbiam takie dania, aż nabrałam chęci, pysznie wygląda 🙂