makaron penne z sosem pieczarkowo serowym

4605

składniki:
makaron penne
250 g pieczarek
100 g serka topionego (najlepiej domowego, przepis tutaj)
50 ml śmietany, kwaśnej
1/2 cebuli
1 płaska łyżka mąki
1/2 łyżki soku z cytryny
ok. 125 ml wody
sól, pieprz
natka pietruszki

wykonanie:
Makaron gotujemy al dente. Pieczarki kroimy w talarki, skrapiamy sokiem z cytryny i podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, doprawiamy solą oraz pieprzem i chwilkę dusimy. Podlewamy wodą. Na koniec dodajemy  śmietanę wymieszaną z mąką oraz kawałki serka. Całość mieszamy, aż serek się rozpuści i wszystkie składniki połączą się ze sobą. Doprowadzamy do wrzenia. Gotowy sos podajemy z ugotowanym makaronem i posypujemy natką pietruszki.

makaron_z_sosem_piecz_ser

3 KOMENTARZE

    • Mieszam 🙂 podczas jedzenia na talerzu albo przed podaniem na patelni 😉 a na zdjęciach głównie chcę pokazać jak owy sos wygląda 🙂 pozdrawiam serdecznie

Skomentuj Kasia Tapenda Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here