
składniki na ciasteczka maślane:
200 g mąki orkiszowej
1 żółtko
150 g masła
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (przepis tutaj)
1 łyżka kwaśnej śmietany
wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy cisto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawa dowolne kształty.
składniki na bezę:
1 białko
50 g cukru pudru
1 szczypta soli
wykonanie:
Białko ubijamy na sztywno z solą. Następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na, aż piana będzie lśniąca. Każde ciasteczko smarujemy cienką warstwą masy białkowej. Układamy bezą do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy z termoobiegiem w 150-160 st. C przez ok. 20 min., aż beza będzie chrupka a ciasteczko upieczone. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Opcjonalnie możemy przełożyć gęstym dżemem lub marmoladą.
Mmmm, wyglada smakowicie, sprobuje to przygotowac wedlug twojego przepisu
Ciastka zostaly zrobione dokladnie wedlug tego przepisu. Ciastka sa sa malo slodkie a beza jest stanowczo za slodka, ciastka sa nie dopieczone a beza przypieczona, wszystkie zostaly wyrzucone.
A mi wyszły bardzo dobre wręcz idealne w smaku 🙂 i wszyscy zachwalali 🙂
Właśnie tak ma być, że ciastka są delikatnie słodkie bo beza, która jest słodka nadje słodycz a marmolada kwaskowatość – po prostu ciastka idealne ale każdy ma swój smak 🙂 a co do wypieczenia to może Twój piekarnik ma inne stopnie pieczenia – piekarnik piekarnikowi jest nie równy…