ciasteczka maślane z bezą i marmoladą

3734

składniki na ciasteczka maślane:
200 g mąki orkiszowej
1 żółtko
150 g masła
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (przepis tutaj)
1 łyżka kwaśnej śmietany

wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy cisto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawa dowolne kształty.

składniki na bezę:
1 białko
50 g cukru pudru
1 szczypta soli

wykonanie:
Białko ubijamy na sztywno z solą. Następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na, aż piana będzie lśniąca. Każde ciasteczko smarujemy cienką warstwą masy białkowej. Układamy bezą do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy z termoobiegiem w 150-160 st. C przez ok. 20 min., aż beza będzie chrupka a ciasteczko upieczone. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Opcjonalnie możemy przełożyć gęstym dżemem lub marmoladą.

ciasteczka_mas_beza

4 KOMENTARZE

  1. Ciastka zostaly zrobione dokladnie wedlug tego przepisu. Ciastka sa sa malo slodkie a beza jest stanowczo za slodka, ciastka sa nie dopieczone a beza przypieczona, wszystkie zostaly wyrzucone.

    • Właśnie tak ma być, że ciastka są delikatnie słodkie bo beza, która jest słodka nadje słodycz a marmolada kwaskowatość – po prostu ciastka idealne ale każdy ma swój smak 🙂 a co do wypieczenia to może Twój piekarnik ma inne stopnie pieczenia – piekarnik piekarnikowi jest nie równy…

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here