składniki:
135 g mąki orkiszowej
250 ml mleka
2 jajka (osobno żółtka i białka)
20 g masła
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 czerwonej papryki
50 g sera żółtego
100 g szynki
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
opcjonalnie:
ulubione zioła
wykonanie:
Paprykę, szynkę oraz ser żółty kroimy z kostkę. Masło roztapiamy. Do naczynia wlewamy mleko, dodajemy żółtka, cukier, sól i mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia się. Następnie dodajemy masło oraz paprykę, szynkę, ser żółty, szczypiorek i mieszamy. Na koniec w osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy. Pieczemy partiami gofry na złoty kolor. Podajemy na ciepło np. z ketchupem lub ulubionym sosem.
Bardzo fajny pomysł na gofry, chyba odkurzę z tej okazji moją starą gofrownicę 🙂