Wesołych Świąt !!! 🙂
składniki:
2 arkusze ciasta francuskiego
ok. 100 – 150 g masy makowej
1 białko, ubite na sztywno
1 jajko + 1 łyżka wody
bakalie
opcjonalnie lukier
wykonanie:
Masę makową mieszamy z ubitym białkiem. Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy kontury choinki z pniem (dwa jednakowe trójkąty). Jedno wycięte ciasto przekładamy na wyłożona papierem do pieczenia blaszkę. Nakładamy na nie równomierni masę makową. Przykrywamy drugim wyciętym kawałkiem, lekko dociskamy. Nacinamy z obu stron w poziome paski (u mnie ok. 2,5 cm szerokie) i każdy skręcamy i sklejamy koniec. Całość smarujemy jajkiem wymieszanym z wodą, opcjonalnie dekorujemy bakaliami. Pieczemy w 200 st. C przez ok. 15 -20 min., do rumienienia. Po upieczeniu studzimy, ewentualnie dodatkowo polewamy lukrem.
Z pozostałego ciasta wycinamy ciasteczka, smarujemy pozostałym jajkiem, posypujemy cukrem i pieczemy do zrumienienia.
Pięknie wygląda 🙂 Uwielbiam takie „szybkie” słodkości 🙂