szybkie placuszki a la ciasteczka z patelni

203
[Głosów:1    Średnia:1/5]

składniki:
260 g mąki orkiszowej lub pszennej
120 g masła, schłodzonego
65 -70 g cukru
80 ml mleka
1 jajko
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
75 g suszonej żurawiny lub rodzynek
dodatkowo:
masło do smażenia
cukier puder do oprószenia

wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier oraz masło, siekamy nożem na drobne kawałeczki a następnie rozcieramy palcami do uzyskana drobnej kruszonki. Dodajemy jajko oraz mleko, wyrabiamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy żurawinę lub rodzynki i zagniatamy do wmieszania w ciasto. Lekko podsypujemy mąką i oprószonym mąką wałkiem wałkujemy. Wykrawamy ok. 12 placuszków, po ok. 7 cm średnicy lub mniejszych i wtedy wyjdzie więcej. Smażymy partiami, z obu stron na niewielkiej ilości masła. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

(Visited 2 567 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here