
składniki:
150 g mąki orkiszowej lub pszennej
50 g czekolady gorzkiej
40 g kakao
1 jajko
1 żółtko
120 g śmietany 18%
55 g masła
110 g cukru pudru
3/4 łyżeczki sody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
opcjonalnie:
ok. 50 ml wody, gorącej
wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy z masłem, mieszamy, gdy się połączą zestawiamy z ognia. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, cukier, kakao, sodę, sól. Do czekolady z masłem dodajemy jajko i żółtko, mieszamy do połączenia się. Dodajemy śmietaną oraz ekstrakt, mieszamy. Następnie dodajemy dodajemy wymieszane suche składniki. Mieszamy do połączenia się z masą czekoladową, opcjonalnie dodajemy gorącą wodę, mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierowymi papilotkami foremki na muffiny (12 szt. muffin). Pieczemy w 170 st. C przez ok.15-20 min., do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy na kratce.
Wyglądają bosko
Dziękuję 🙂
Uwielbiam wszelkiej maści muffiny, bo są szybkie i nie wymagają zbyt wielu składników 😉
W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: http://bitasmietanka.blogspot.com/
Pozdrawiam 😉
Dokładnie tak 🙂 Muffiny i brownie w szybkości przygotowania przebijają większość wypieków… 🙂 Na pewno zajrzę 🙂
Wspaniały blog i ciasta
Dziękuję za miły komentarz 🙂