sernik rosyjski

5443

składniki na spód orzechowy:
120 g mąki orkiszowej lub pszennej
110 g orzechów włoskich, zmielonych
4 łyżki cukru
100 g masła, schłodzonego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wykładamy nim dno foremki (ok. 22x32cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 15 min.

składniki ma masę serową:
1000 g sera białego, zmielonego
6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
250 ml śmietany kremówki 30%
280 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sok i skórka z 1/2 cytryny (dokładnie wymytej)
1 szczypta soli

wykonanie:

Ser miksujemy z żółtkami, cukrem, mąką ziemniaczaną, sokiem z cytryny oraz startą skórką (zest). Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy do masy i również delikatnie mieszamy. Przekładamy na podpieczone ciasto. Całość pieczemy w 200 st. C prze 10 min., następnie
zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy ok. 60-70 min. Pozostawiamy sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Polewamy lukrem cytrynowym lub posypujemy cukrem pudrem.

1 KOMENTARZ

Skomentuj Anonim Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here