kruche ciasteczka z serduszkiem dla babci i dziadka

11987

składniki:
180 g mąki
120 g masła, schłodzonego
55 g cukru pudru
1 żółtko
1 szczypta soli
dodatkowo:
dżem wiśniowy lub frużelina lub marmolada do przełożenia ciasteczek

wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce przez ok. 45-60 min. Następnie rozwałkowujemy ciasto na oprószonej mąką stolnicy. Wykrawamy ciasteczka, w połowie mniejszą foremką wykrawamy serduszka. Pełne ciasteczka pieczemy w przez ok. 10-12 min. w 180 st. C, natomiast ciasteczka z dziurką pieczemy troszkę krócej. Upieczone studzimy na kratce. Wystudzone przekładamy ulubionym dżemem lub marmoladą. Ja przełożyłam domowym kisielem, który zrobiłam na oko ale polecam użyć dżemu lub frużeliny, gdyż mają zwartą konsystencję, można również użyć tężejącej galaretki.

2 KOMENTARZE

Skomentuj Kate Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here