kwiatki z ananasa

3072

składniki:
1 ananas

wykonanie:
Ananasa obieramy ostrym nożem. Przy pomocy łyżeczki usuwamy wszystkie oczka. Ostrym nożem tniemy w miarę cienkie plasterki. Tniemy tyle plasterków ile nam potrzeba do dekoracji + 2-3 więcej (na wszelki wypadek 😉 ). Osuszamy je ręcznikiem papierowym i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Suszymy w piekarniku, w ok. 120 st. C z termoobiegiem, przez ok. 30-40 min. lub dłużej, w zależności jakiej grubości mamy plasterki (uwaga aby nie przypalić). Po upływie ok. 15 min. delikatnie przewracamy plasterki na drugą stronę i dalej suszymy. Następnie wyciągamy z piekarnika, delikatnie przekładamy np. do foremek na muffinki, tak aby po wystudzeniu nabrały kształtu kielicha. Taką dekorację możemy przygotować dzień wcześniej i przechowywać w suchym miejscu. Dekorujemy tuż przed podaniem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here