makowo brzoskwiniowa panienka

9761

składniki na ciasto makowe:
120 g mąki orkiszowej lub pszennej
10 g mąki ziemniaczanej
110 g cukru
4 jajka
100 g suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy wymieszane z makiem przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy szpatułką. Przekładamy do foremki (ok.22×25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno). Pieczemy ok. 30- 35 min. w ok. 170 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia a następnie przekrawamy na dwa blaty. Ja podzieliłam składniki na dwie równe części i upiekłam osobno dwa ciasta (piekłam po ok. 25 min.)

składniki na krem:
700 ml mleka
2 budynie waniliowe (po 40g)
80 g cukru
200 g masła w temperaturze pokojowej

wykonanie:
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń, wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy, aż zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem.

dodatkowo:
1 galaretka brzoskwiniowa
3-4 połówki brzoskwiń z zalewy
400 ml gorącej wody

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy. Brzoskwinie odsączamy, kroimy w kostkę.

wykonanie ciasta:
Jeden blat ciasta umieszczamy w formie. Smarujemy ok. 2/3 cz. kremu. Układ drugi blat ciasta, który smarujemy pozostałym kremem. Na wierzchu układamy pokrojone brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretką. Całość wstawiamy do lodówki aby galaretka stężała.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here