ciasto ucierane z truskawkami

4970

składniki:
240 g mąki
125 g masła w temperaturze pokojowej
220 g cukru
3 jajka
50 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
ok. 400 g truskawek

wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem (ok. 5-10 min.). Następnie dodajemy stopniowo żółtka. Do puszystej masy dodajemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka z solą. Ok. 1/2 cz. ubitej piany dodajemy do ciasta i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się z ciastem. Następnie dodajemy pozostałą część białek i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok.22x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia samo dno, natłuszczamy boki i posypujemy bułką tartą. Pieczemy w ok. 170 st. C do tzw. suchego patyczka ok. 50 -60 min.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here