sernik z solonym karmelem i popcornem

49

składniki na spód herbatnikowy:
160 g herbatników
60 g masła

wykonanie:
Herbatniki rozdrabniamy jak najdrobniej np. przy użyciu blendera. Masło rozpuszczamy, wlewamy do rozdrobnionych herbatników i mieszamy na konsystencję mokrego piasku. Przekładamy do tortownicy (ok. 23 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia).

składniki na masę serową:
750 g sera białego półtłustego, 3 x zmielonego
250 ml śmietany kremówki
180 g cukru
3 jajka
25 g mąki ziemniaczanej
2/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego

wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do naczynia miksującego i miksujemy tylko do połączenia się składników. Gotową masę serową przelewamy do tortownicy z wcześniej przygotowany spodem herbatnikowym. Uderzamy kilkakrotnie tortownicą o blat aby „odpowietrzyć” masę. Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 70-80 min. Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.

składniki na solony karmel:
100 g cukru
30 ml wody
60 ml śmietany kremówki
30 g masła
1/4 łyżeczki soli

dodatkowo:
uprażony popcorn

wykonanie:
Cukier z wodą doprowadzamy do zagotowania a następnie podgrzewamy na małym ogniu, aż zrobi się bursztynowy (od czasu do czasu mieszamy poprzez potrząsanie garnkiem). Ściągamy z ognia i ostrożnie, powoli wlewamy śmietankę, dodajemy masło oraz sól i dokładnie mieszamy. Wstawiamy ponownie na ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 30-60 sekund cały czas mieszając. Zestawiamy z ognia do przestudzenia. Gotowym karmelem polewamy sernik. Wierzch posypujemy popcornem.



sernik z popcornem

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here