
składniki:
1000 ml piwa porter
500 ml spirytusu lub w wersji łagodniejszej wódka
200 g cukru
opcjonalnie:
ziarenka z 1/2 laski wanilii
wykonanie:
Do garnka wlewamy piwo, wsypujemy cukier, dodajemy ziarenka wanilii. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści a z piw zniknie piana. Zestawiamy z ognia, studzimy. Do zimnego wlewamy alkohol (jeśli używamy wódki to polecam zmniejszyć ilość cukru, do smaku). Rozlewamy do butelek i odstawiamy na min. 2 dni a im dłużej tym jest oczywiście lepsza 😉































![nalewka truskawkowa [+18]](https://domowysmakjedzenia.pl/wp-content/uploads/2016/06/nalewka_truskawkowa.jpg)
![likier truskawkowo różany [+18]](https://domowysmakjedzenia.pl/wp-content/uploads/2016/06/likier_truskawka_roza.jpg)
![wytrawna nalewka z truskawek i płatków róży [+18]](https://domowysmakjedzenia.pl/wp-content/uploads/2016/06/nalewka_trusk_roza.jpg)


