świąteczny sernik z prażonymi jabłkami

3952

składniki na spód ciasta:
130 g mąki orkiszowej lub pszennej
140 g cukru
2 jajka
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
70 g zmielonych orzechów włoskich
70 g masła
50 ml wody
1 łyżeczka cynamonu
1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Masło rozpuszczamy z wodą na małym ogniu. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, orzechami oraz cynamonem Jajka ubijamy z cukrem i cukrem z wanilią. Do upitych jajek dodajemy wymieszane suche składniki oraz roztopione masło. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy równomiernie do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Pieczemy przez ok. 20 min w 170 st. C.

składniki na masę serową:
1000 g białego sera (trzykrotnie zmielonego)
160 g cukru
30 g cukru z prawdziwą wanilią
60 g mąki ziemniaczanej
100 g masła, roztopionego
1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej
3 jajka
sok z 1/2 cytryny
50 g rodzynek, namoczonych w letniej wodzie
50 g żurawiny, namoczonej w letniej wodzie

wykonanie:
Rodzynki oraz żurawinę odsączamy, osuszamy i oprószamy mąką. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę. Dodajemy stopniowo ser i miksujemy do połączenia się. Dodajemy obie mąki, masło oraz sok z cytryny i miksujemy. Na końcu dodajemy żurawinę z rodzynkami i mieszam. Całość przekładamy na upieczony spód i pieczemy przez ok. 50-60 min. w 170 st. C. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i czekamy, aż równomiernie opadnie. Na jeszcze ciepły sernik wykładamy prażone jabłka.

składniki na prażone jabłka:
1500 g kwaśnych jabłek
100 g cukru
100 g miodu
50 g zmielonych orzechów włoskich
1/2 – 1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka masła
sok z 1/2 cytryny

wykonanie:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny. W dużym garnku z grubym dnem karmelizujemy cukier z miodem, cały czas mieszając. Dodajemy 1/2 jabłek, cynamon, masło, mieszamy i dusimy, aż staną się miękkie. Następnie dodajemy pozostałą część jabłek oraz orzechy. Całość mieszamy. Gotowe jabłka wykładamy równomierni na jeszcze ciepły sernik. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami. Całość odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

sernik_z_prazonymi_jabl1

sernik_z_prazonymi_jabl2

sernik_z_prazonymi_jabl3

Inspiracja z przepisu kuchnialidla.pl

4 KOMENTARZE

  1. Sernik z rosą jest rewelacyjny puszysty, bardzo smaczny. Jestem fanką sernikow, to moje najbardziej ulubione ciasta. Dziękuję za przepis, Pozdrawiam.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here